Uzunköprü Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Uzunköprü Ziraat Odası > Haberler > Ziraat Odasından Tarım değerlendirmesi

Ziraat Odasından Tarım değerlendirmesi

 Uzunköprü BARIŞ Gazetesi

13 Eylül, 02:59 · 

Ziraat Odasından Tarım değerlendirmesi
“AYÇİCEĞİ 6 TL OLMALIDIR”

İlçemiz Uzunköprü’de son dönemde tarımsal ekonomiye katkı sunacak birçok proje üzerinde çalışmalarını sürdüren Uzunköprü Ziraat Odası Meclisi, bu hedef doğrultusunda yatırımlarına devam aralıksız ediyor.

Göreve geldikleri süre içerisinde yeni hizmet binası projesini tamamlayan, ardından üreticilere yönelik sağlamış olduğu destekleriyle adından başarı ile söz ettiren Uzunköprü Ziraat Odası, şimdi de çıtayı daha da yükselterek yaklaşık maliyeti 5 Milyon TL’yi bulacak olan “Soğuk Hava Deposu Projesi” için çalışmalara başladı.

Yaptıkları çalışmalar ile ilgili geçtiğimiz akşam Uzunköprü Ziraat Odası hizmet binasında basın mensupları ile bir araya gelen Uzunköprü Ziraat Odası Yönetim Kurulu Ayçiçeği başta olmak üzere İlçe Tarımı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Uzunköprü Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yıldız Kılıç, Ziraat Odası Meclis Başkanı Cavit Koşar, Yönetim Kurulu Üyeleri Özcan Kayalı, Cemal Durmaz, Mümin Taş, Nedim Şansal, Mustafa Tezcan’da tam katılım sağladı.

“GİRDİ MALİYETLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, girdi maliyetlerinin arttığından dolayı hem çiftçilerin hem de üretimin olumsuz etkileneceğini söyleyerek, “Özellikle gübre fiyatları, mazot fiyatları, elektrik fiyatları, sulama fiyatları ve ilaç fiyatları geçen yıla göre çok arttı. Bizim devletimizden talebimiz; bu fiyatların makul seviyelere çekilmesini istiyoruz” dedi.

“AYÇİCEĞİ FİYATI TEDİRGİN EDİYOR”

Ayçiçeği hasadı başlamasına rağmen hükümet tarafından hala fiyatı açıklanmamasının üreticiyi tedirgin ettiğini ve ayçiçeği alım fiyatlarının 6 TL/Kg oluşması çiftçiler için ayçiçeği ekimini cazip hale getireceği Ziraat Odaları, tarafından öngörüldüğünü açıklayan Uzunköprü Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yıldız Kılıç, “Ülkemizin bitkisel ham yağ ve sanayinin önemli bir ihtiyacı olan ayçiçeği ürün hasadı ülkemiz üretiminin yüzde 50’sini karşılayan Trakya bölgemizde başlamıştır. Ancak fiyattaki belirsizlik değerli üreticilerimizi tedirgin etmektedir. Girdi fiyatlarındaki artış; gübrede son 1 yılda yüzde 120 ile yüzde 160, mazotta yüzde 38, tohumda yüzde 35 olmuştur. Genel olarak maliyet artışımız ise yüzde 40 oranlarını bulmuştur. Bu maliyet artışlarıyla birlikte hükümetimizden gübre, tohum ve prim desteklerinin bu şartlar göz önüne alınarak tekrar revize edilmesi, ayçiçeği alım fiyatlarının 6 TL/kg oluşması çiftçilerimizde önümüzdeki yıl tekrar ayçiçeği ekimini cazip hale getireceği Ziraat Odalarımız tarafından öngörülmüştür. Çiftçilerimizin ayçiçeği fiyatlarındaki beklentisinin karşılanmaması durumunda ise üreticimiz önümüzdeki yıl kanola ekilişine yönelecek ve ekim alanın azalan ayçiçeği ile birlikte gelecek sezon ülkemizin bitkisel ham yağ açığı daha da artacaktır. Geçmiş yıllarda hasat dönemlerinde üreticimizi kollamak adına uygulanan gümrük vergilerinin bu yıl da geç kalınmadan uygulanmasını Ziraat Odaları olarak talep ediyoruz” diye konuştu.

“SOĞUK HAVA DEPOSU PROJEMİZ OLMAZSA OLMAZIMIZ”

Toplantının devamında ilçemiz yapacakları soğuk hava deposu hakkında bilgi veren Uzunköprü Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yıldız Kılıç, bu projeyi yakın zamanda başlatmak istediklerini ifade etti.

Şu anda Edirne’de Soğuk Hava Deposunun sadece Havsa ve Meriç İlçesinde olduğunu, bu Soğuk Hava Depolarının bölgenin ihtiyacını karşılamadığını belirten Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, hazırladıkları proje ile başta İlçemiz olmak üzere bölgemize de hizmet vereceklerini söyledi.

Uzunköprü Ziraat Odası, olarak söz verdiğimiz gibi çiftçimize hizmet vermek adına çalışmalarının devam ettiğini söyleyerek sözlerine başlayan Başkan Yıldız Kılıç; “Yaptığımız birçok çalışma ile eksikliklerimizi tamamlarken, bir yandan da yeni projeleri hayata geçirmek istiyoruz. Bunlardan biri de ilçemizde eksikliği hissedilen soğuk hava depomuz. Bu depoyu hayata geçirmek adına Valimiz ve Kaymakamımızın desteğini almamızın ardından, bir takım çalışmamız oldu. Ancak Covid-19 süreci dolayısıyla bu çalışmaya ara vermek zorunda kaldık. Şimdi yeniden bu çalışmalara başlayıp projemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.