Uzunköprü Ziraat Odası > Haberler > Bölgemizde ayçiçek tarlalarında zarar yapan Bozkurt zararlısına karşı çiftçilerimizin tarlalarını kontrol etmeleri önemle duyurulur.

Bozkurt Zararı

Bozkurt larvaları birinci ve ikinci dönemlerinde bitkilerin taze sürgün ve yapraklarını kemirip yiyerek zarar yaparlar. Sonraki dönemlerde, sadece geceleri toprak yüzüne çıkarak genç körpe bitkileri kök boğazından keserek veya kemirerek bitkinin kırılıp kurumasına neden olurlar. Popülasyonun yüksek olduğu yıllarda ekimin yenilenmesini gerektirecek kadar zararlı olabilirler.

Mücadelesi

Sonbaharda ayçiçeği tarlalarının sürülmesi kışlayan bozkurtların ölümüne neden olacağı için oldukça yararlıdır.

İlkbahar başından itibaren tarlalarda yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır. Böylece bozkurtların yabancı otları konukçu olarak seçmeleri ve dolayısıyla tarlaya yumurta bırakmaları önlenmiş olacaktır.

Kimyasal mücadelesinden zehirli yem kullanılır.