Uzunköprü Ziraat Odası

ZOBİS
Uzunköprü Ziraat Odası > Haberler > ZİRAAT ODASI, UZUNKÖPRÜ TARIMINI MASAYA YATIRDI

ZİRAAT ODASI, UZUNKÖPRÜ TARIMINI MASAYA YATIRDI

• Uzunköprü Ziraat Odası Meclisi, tarımın geldiği son durumdan, ayçiçeğindeki fiyat beklentisine ve oda olarak yapacakları projelerin yer aldığı değerlendirme toplantısı düzenledi.

Uzunköprü’de son dönemde tarımsal ekonomiye katkı sunacak birçok proje üzerinde çalışmalarını sürdüren Ziraat Odası Meclisi bu hedef doğrultusunda yatırımlarına devam ediyor.

7 yılık görev süresi boyunca yeni hizmet binasını üyelerine kazandıran, ardından üreticilere yönelik sağlamış olduğu destekleriyle adından başarı ile söz ettiren Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç ve Meclis üyeleri yaptıkları çalışmalar, ayçiçeği fiyat beklentisi ve soğuk hava deposu projesi başta olmak üzere ilçe tarımı hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi

Uzunköprü Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yıldız Kılıç, Ziraat Odası Meclis Başkanı Cavit Koşar, Yönetim Kurulu Üyeleri Özcan Kayalı, Cemal Durmaz, Mümin Taş, Nedim Şansal, Mustafa Tezcan’ın katılım gösterdiği toplantıda başkan Yıldız Kılıç, üreticinin girdi maliyetlerinden son derece etkilendiğini ifade etti.

“GİRDİ MALİYETLERİNDEN MUSTARİBİZ”

Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, girdi maliyetlerinin arttığından dolayı hem çiftçilerin hem de üretimin olumsuz etkilendiği belirterek yaptığı konuşmada;

“7 yıldır ziraat odası meclisi olarak görev yapıyoruz. Eksikliklerimizi göre göre emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. İlçemizde şu anda harmanı devam eden ve başlayacak üç temel ürün var. Bunlar ayçiçeği, çeltik ve süpürge. 2021 yılında bizim en çok zorlayan, üretimin artmasına engel olan engel üretim maliyetlerinin artmasıdır. Bunların en başında gübre fiyatları gelmektedir. 2021 yılı özellikle gübre, mazot, elektrik, sulama ve ilaç fiyatları bizim girdilerimizi yoğun bir şekilde artırdı. Bu durum sadece Uzunköprü’nün, Edirne’nin sorunu değil, Türkiye’nin sorunudur. Önceden euro ve dolar artıyor, bunlarda yurt dışından geliyor, bu nedenle gübre fiyatları artıyor diyorduk. Ancak bu günlerde euro ve dolar düşerken, gübre fiyatlarının artması bizi etkiliyor, üretimimizi etkiliyor. Bu da ülkemizin üretimini etkileyecek bir durum.”

“BİZ DİLENCİ DEĞİLİZ”

Çiftçiler olarak, ürünlere zam beklentilerinin sadece enflasyon oranında olduğunu, girdi maliyetleri geçen yılla aynı kalması halinde zam beklentilerinin bile olmayacağını aktararak sözlerine devam eden Başkan Yıldız Kılıç;

“Çiftçiler olarak ürünlere zam talebi isteyince tüketici ile karşı karşıya kalıyoruz. Biz emeğimiz karşılığını istiyoruz. Ancak bunu isterken karşı karşıya kaldığımız birçok zammı da söylüyoruz. Öncelikle artan gübre fiyatı maliyete direkt yansıyor; üretici bu konuda çok zorlanıyor. Gübre fiyatları yüzde yüzün üzerinde arttı.  Yine bunun yanında işçilikte aynı şekilde. Biz sadece hep belirttiğimiz gibi enflasyon oranında zam talep ediyoruz. Bu ülkede milyonlarca çiftçi var. Biz dilenci değiliz. Sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz. Üretim yapan çiftçi sayımız düşüyor. Üretim düşerse fiyatlar daha fazla artar.” dedi.

AYÇİCEĞİNDE BEKLENTİMİZ 6 TL’DİR”

Ayçiçeği hasadı başlamasına rağmen hükümet tarafından hala fiyatı açıklanmamasının üreticiyi tedirgin ettiğini ve ayçiçeği alım fiyatlarının en az 6 TL olmasını belirterek konuşmasını sürdüren Uzunköprü Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yıldız Kılıç;

“Ülkemizin bitkisel ham yağ ve sanayinin önemli bir ihtiyacı olan ayçiçeği ürün hasadı ülkemiz üretiminin yüzde 50’sini karşılayan Trakya bölgemizde başlamıştır. Ancak fiyattaki belirsizlik değerli üreticilerimizi tedirgin etmektedir. Girdi fiyatlarındaki artış; gübrede son 1 yılda yüzde 120 ile yüzde 160, mazotta yüzde 38, tohumda yüzde 35 olmuştur. Genel olarak maliyet artışımız ise yüzde 40 oranlarını bulmuştur. Bu maliyet artışlarıyla birlikte hükümetimizden gübre, tohum ve prim desteklerinin bu şartlar göz önüne alınarak tekrar revize edilmesi, ayçiçeği alım fiyatlarının 6 TL/kg oluşması çiftçilerimizde önümüzdeki yıl tekrar ayçiçeği ekimini cazip hale getireceği Ziraat Odalarımız tarafından öngörülmüştür. Bu fiyat olması gerekendir ” dedi.

“SOĞUK HAVA DEPOSU PROJESİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Toplantının devamında ilçemiz yapacakları soğuk hava deposu hakkında bilgi veren Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, bu projeyi yakın zamanda başlatmak istediklerini ifade etti.

Önümüzdeki günlerde ilçemizde başta meyvecilik, sebzecilik ve peynircilik alanlarında faaliyet gösteren işletmelerle toplantı yaparak çalışmalara başlayacakları ifade eden Başkan Kılıç;

“Yaptığımız birçok çalışma ile eksikliklerimizi tamamlarken, bir yandan da yeni projeleri hayata geçirmek istiyoruz. Bunlardan biri de ilçemizde eksikliği hissedilen soğuk hava depomuz. Bu depoyu hayata geçirmek adına Valimiz ve Kaymakamımızın desteğini almamızın ardından, bir takım çalışmamız oldu. Ancak Covid-19 süreci dolayısıyla bu çalışmaya ara vermek zorunda kaldık. Şimdi yeniden bu çalışmalara başlayıp projemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Uzunköprü ÇKS’ye kayıtlı karışık meyvecilik dediğimiz tarım alanında 390 çiftçimizin çeşitli ürünlerde senede yaklaşık 2 Bin 500 ton ürün yetiştiriyor. Yine ayrıca sebze, domates, yeşil fasulye gibi tarım ürünlerinin depolanması konusunda da soğuk hava deposu ihtiyacı olmakta. Bizde hayata geçireceğimiz proje ile bu ihtiyaçlara ek olarak peynir başta olmak üzere hayvansal ürünlerinde depolanmasını amaçlıyoruz. Bu konuda bu işletmelerle yapacağımız toplantının ardından çalışmalara başlayacağız.” dedi.