Uzunköprü Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Uzunköprü Ziraat Odası > Haberler > UZUNKÖPRÜ ZİRAAT ODASI BÜYÜK DÜŞÜNMEYE DEVAM

UZUNKÖPRÜ ZİRAAT ODASI BÜYÜK DÜŞÜNMEYE DEVAM


Uzunköprü Ziraat Odası Başkanlığı geçtiğimiz gün Ziraat Odası toplantı salonunda basınla bir araya gelerek değerlendirme toplantısı yaptı.   Değerlendirme toplantısına Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, Uzunköprü Ziraat Odası meclis..Uzunköprü Ziraat Odası Başkanlığı geçtiğimiz gün Ziraat Odası toplantı salonunda basınla bir araya gelerek değerlendirme toplantısı yaptı.

 Değerlendirme toplantısına Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, Uzunköprü Ziraat Odası meclis başkanı Cavit Koşar, Uzunköprü Ziraat Odası Başkan Vekili  Özcan Kayalı, Uzunköprü Ziraat Odası Muhasip üyesi Cemal Durmaz,üye Mümin Taş,üye Nedim Şansal,Üye Hasan Toygar ve Uzunköprü Ziraat Odası genel Sekreteri Harun Serez katıldı.

 Değerlendirme  toplantısının açılı konuşmasını Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç yaptı. “Yedi yıldır yönetim kurulu üyelerimizle uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Aldığımız  tüm kararları yönetim kurulu ve meclisimizde istişare ederek alıyoruz. Gecen yıl pandemi dolasıyla basınla düzenli olarak bilgilendirme toplantısı gerçekleştirememiştik. Bu gün pandemi kuralları çercevesinde basın toplantımızı yapıyoruz. Uzunköprü’nün sesi kulağı ve sesi olan siz değerli basın emekcisi arkadaşlarıma toplantımıza katıldıkları için teşekkür etmek istiyorum. Bizlerin görmediği, duyamadığını sizler görüyorsunuz. Gördüklerinizi duyduklarınızı bizlerle paylaşırsanız mutlu oluruz. “

 “Bu zamana kadar hiç kimseyi kırmadan işleri buraya kadar getirdik,üzmeden inşallah daim olur.Her zaman olduğu gibi geçmişten buraya nasıl geldiğimizi,bundan sonra önümüzde neler olduğunu,ne gibi düşüncelerimiz olduğunu paylaşmak için buradayız. Şimdi öncelikle ben şuna değinmek isterim. Buğdaylarımızı ektik. Ekimden sonra 2021 yılında ilk faaliyet gösterdiğimiz alan ayçiçeği,çeltik,hasat dediğimiz zaman buğday,kanola bununla birlikte beklentilerimiz olan fiyatlar son günlerde de ısrarla “hadi hadi” dediğimiz açıklanmayan ayçiçek değerleri,ne olacak ne gidecek akabinde açıklanan çeltik taban fiyatları her zaman verene çok alana azdır ama burada hepimiz şunu biliyoruz ki 1 yıl önce aldığımız 1,80’e olan gübre şu anda 4 liranın üzerine çıktı. Biz kimseden bize işte her sene dilenci gibi afedersin illa ki bize şunu,illa ki bize bunu yalvara yalvara bize bir şeyler yaptırmak değil,yani bizim enflasyon oranında bizde bir fark vereceğiz.İlla ki bize vermeyecekseniz,bizim girdilerimize de maliyetlerimize de fark vermeyin,almayın.Yani gübreyi ben geçen sene 1,80’den almışsam bu senede 1,80’den ekmek isterim. Ama ben 1,80’e aldığım gübreyi bu sene 4 liraya alıyorsam veya geçen sene sattığım ürüne bu senede %20 fark alıyorsam tabii bunun içerisinde fark var %10’luk.Onlara da yine eyvallah dedik.Yani şöyle,biz buğdayımızı %30’a yakın bir farkla sattık ve şu anda biz bu şekilde yükselmesini isteyen bir kurum değiliz,bir Ziraat Odası değiliz.Yani benim gerçekten ihtiyacım olan çiftçim 2,20’ye,2,30’a buğday sattı,şu anda 2,60 olmuş,2,80 olmuş,O beni çok fazla ilgilendirmiyor.Yani tabii ki ben isterim bu gerçekten 2,80’e satılacaksa,2,60’a satılacaksa garip çiftçinin satacağı zamanda 2.60-2.80 olsun harmanda. Yani bunların önüne geçilmesi lazım biz 2.30-2.25 dolayı sattık diye harmanda sevindik.Gübreye zam gelince 2.30’a sattığımız,2.25’e sattığımız buğdayın bir anlamı kaldı mı?.Bizim kaderimiz buz üzerinde gider gibi olmaması lazım.Geçen sen 3.20’ye sattığım Kanola’yı bu sene 6 liraya satmışım,ben onu da isterim yani %100 olsun isterim.Genel başkanımızın verdiği beyanatta destekleyerek bizim ürünümüzün 6 lira olmasının tarafıyız ve bu fiyatlar gerçekten böyle olursa biz gübre alıp ayçiçeğine gübre atarız.” sözlerine yer verdi.

 Toplantıda konuşan meclis Başkanı Cavit Koşar: “Ayçiçek yağı dövize bağlıdır. Dolar geçen sene 6 buçuk liraydı,ayçiçek yağı 4800-5000 liradan gitti.Bu sene dolar 8 buçuk lira oldu ayçiçek yine 5 bin liraydı.İlk hasatta 4800-5000 liraya kadar çıktı.Ama dolar o zaman 6 buçuk civarındaydı döviz karşılığında,bu sene dolar 8 lirayı gördü ayçiçekte bir yükselme olmadı.Ortalama %40 yağ oranı 5 tl.” şeklinde konuştu.

 

Çeltik fiyatları hakkında konuşanZiraat odası Başkan vekili  Özcan Kayalı ise;”Ben buraya gelmeden önce Gönen’i aradım.Orada başarı yani.Tabii çeşitler Baldo.Baldo’yu da genelde orada tüccarlar yani sanayiciler ekiyor,yani marka olmuş adam.Orada bir fiyat çıkmadı.Ama Keşan için çeltik biçilip satıldı bugün yani kurumuş satıldı,5200 liraya.Sonra Biga Gümüşçay’ı aradım 5150 liraya orada satıldığını öğrendim,uzun tanenin.” dedi.

 Süpürgecilik hakkında konuşan Uzunköprü Ziraat Odası Muhasip üyesi Cemal Durmaz;”Süpürgecilik,KDV’si daha düşük olduğu için yapılıyor,ama işçilik istiyor.Karabürçek,Süleymaniye,Çavuşlu,Maksutlu gibi bölgeler ekiyor.Ama geçen sene Edirne Ticaret Borsası’nın genel fiyatları 21,20 liradan net satımlar oluyor.Bu sene 15 lira ve aşağı doğru geliyor.Çok ekim oldu,çok ekim olmadı aslında dışarıda ucuz.Mesela bundan 5-6 yıl önce yasaktı bu kota koyulmuştu.Sonra gevşettiler bunu,böyle gidiyor.Eğer kırsal köylerdeki çiftçi ekemezse böyle 30 dönüm çiçek ekerse… Bunu artısı var hayvan yeminde.Birde geçen sene 100 tl olan işçilik bu sene 200 TL oldu.” dedi.

 Toplantının mülakat bölümünde Yönetim Kurulu Başkan Yıldız Kılıç ve Meclis Başkanı Cavit Koşar; geçtiğimiz yıl TSMF’den satın aldıkları un fabrikasının oda tarafından bizzat işletilmesi yada harici bir işletmeciye kiraya verilmesi konusunda görüşlerini bildirdiler. Ziraat Odası yönetimince yatırım planlamasına alınan soğuk hava deposu konusunda da bilgi veren Kılıç; bu ay içerisinde sebze, meyve ve süt mamulleri üreticileriyle bir araya gelerek soğuk hava deposu fizibilitesine son şeklini vereceklerini iletti. Bununla beraber çiftçinin bazı kesimlerin yanlış değerlendirdiği gibi kazançlarını lüks için değil mutlak üretim mekanizasyonu için sarfettiklerinin altını çizerek; çiftçi gidipte kendine yazlık almaz ama traktör ekipmanı alır. Almak zorundadır. Kente geldiğinde pavyonda, meyhanede para harcamaz. Sadece her normal insan gibi acıkır ve lokantada yemeğini yer; dedi.